Totalul afișărilor de pagină

6086

miercuri, 13 iunie 2012

3. Vitamine


Vitaminele, in orice compus organic sunt necesare organismului nostru pentru metabolism, pentru a proteja sanatatea si pentru buna crestere la copii. Vitaminele, de asemenea, stau la baza formarii hormonilor, globulelor rosii si albe, chimicalelor necesare sistemului nervos si materialului genetic. Varioasele tipuri de vitamine nu sunt legate din punct de vedere chimic si au efecte diferite. Vitaminele, combinate cu proteinele alcatuiesc enzime active care produc sute de reactii chimice importante in organism. Fara vitamine, multe dintre aceste reactii ar incetinii sau chiar ar inceta. Modurile complicate prin care vitaminele influenteaza corpul sunt departe de a fi stiute in totalitate.
Cele 13 bine-stiute vitamine sunt clasificate datorita abilitatii lor de a fi absorbite de grasimi sau de apa. Vitaminele A, D, E si K sunt consumate impreauna cu mancaruri ce contin grasimi, si deoarece pot fi inmagazinate in grasimiea corpului, acestea nu trebuie consumate in fiecare zi. Vitaminele B si C nu pot fi inmagazinate in organism si de aceea este recomandata consumarea lor zilnica. (cu exceptia unor vitamine de tip B).
Corpul nostru poate fabrica doar vitamina D, toate celelalte trebuie obtinute din mancare. Lipsa vitaminelor cauzeaza o serie de boli ale metabolismului si alte disfunctii. In America, incepand cu 1940, Consiliul National de Cercetare  a Mancarii a publicat retete recomandate pentru vitamine, si alti nutrimenti. Exprimate in miligrame, pentru adulti si copii sanatosi, aceste recomandari sunt folositoare nu numai pentru profesionisti, ci si pentru numarul mare de familii si indivizii care mananca in mod regulat se bazeaza pe mancaruri preparate, multe care acum poarta gramaj nutritional.
O dieta bine echilibrata contine toate vitaminele necesare, si multi oamnei care urmeaza o asemenea dieta pot preveni o eventuala lipsa de vitamine. In spatele acestor trebuinte, suplimentele de vitamine sunt asa-zise “leacuri” pentru mai multe boli, de la simple raceli la cancer; dar, de fapt, corpul uman elimina repede multe dintre preparate inainte sa le absoarba. In plus, vitaminele solubile in grasimi pot stopa efectul altor vitamine si chiar sa cauzeze otravirea cand sunt luate in exces.


Exista mai multe tipuri de vitamine :


1. Vitamina A




Vitamina A afecteaza formarea si intretinerea pielii, membranelor cu mucus, oaselor si dintilor; a vederii si a reproducerii. Insuficienta vitaminei A provoaca o deficienta usoara de a vedea noaptea, alte simtome sunt uscarea pielii, lipsa secretiei de mucus si uscarea ochilor datorita functionarii partiale a glandei lacrimare, o cauza majora a orbirii a copiilor in tarile in curs de dezvlotare. Corpul obtine vitamina A in doua feluri. Un mod este  “fabricarea” acesteia din carotina, o vitamina ce se gaseste in  vegetale precum morcovi, brocolli, spanac si cartofi dulci. Alt mod este acela de a absorbi vitamina A din lapte. Vitamina A se gaseste in lapte, branza, cascaval, unt. Desi o treime dintre copii americani consuma mai putin decat doza recomandata de vitamina A, cantitati suficiente pot fi obtinute mai degraba dintr-o dieta echilibrata decat din suplimente alimentare. Excesul de vitamina A poate intervenii in crestere, la copii, raneste corpusculii sangelui, cauzeaza iritatii, migrene si  greata.
 2.Vitamina B

Cunoscute ca vitamina B complexa, acestea sunt substante solubile in apa si fragile, unele dintre acestea sunt importante pentru metabolism.


ex : B2 , B3 , B6 , B12 


3. Vitamina C

Aceasta bine-cunoscuta vitamina este importanta in formarea colagenului, proteinelor care sprijina structuri musculare si joaca uin rol important in formarea oaselor si a dintilor. Imbunatateste absorbtia fierului din mancaruri de origine vegetala. Doze mari de vitamina C previn racelile si influentele acesteia. Unele experimente arata ca acidul ascorbic previne si formarea nitrosaminelor ( structuri care provoaca tumori la animale, si chiar la oameni ). Desi acidul ascorbic este usor eliminat prin urina, doze mari si indelungate pot produce pietre la rinichi, eliminarea vitaminei B12, si micsorarea cantitatii de calciu din oase. Vitamina C se gaseste in citrice, capsuni, ananas si guava. Surse vegetale suint brocolli conopida, rosii, spanac, piper verde si varza.

4. Vitamina D

Aceasta vitamina este necesara pentru formarea oaselor si pentru inmagazinarea calciului si fosforului in organism. Ea protejeaza dintii si oasele. Vitamina D se gaseste in ou, ficat, ton, si lapte. Lipsa de vitamina D apare doar rar in zona de clima tropicala unde radiatiile solare sunt abundente, dar a fost odata intalnita comuna in randul copiilor din orasele nordice inaintea folosirii laptelui cu vitamina D. Aceste malformatii sunt caracterizate prin deformatii ale cutiei toracice si a craniului datorita neputintei corpului sa absoarba calciu si fosfor. Deoarece vitamina D e solubila in grasime, consumarea acesteia excesiv poate provoca otravirea, letargie si pierderea poftei de mancare.
5. Vitamina E 
Rolul vitaminei E in corpul uman nu este clar stabilita, dar se stie ca este un nutriment essential pentru mai mult de 20 de specii de vertebrate. Vitamina E are un anumit rol in formarea globulelor rosii si a muschilor si a altor tesuturi si in prevenirea oxidarea vitaminii A si a grasimilor. Ea se gaseste in uleiuri vegetale, ficat, si legume. Desi stocata in organism, vitamina E, consumata in doze mari nu pare sa aiba efecte toxice puternice.
  
6. Vitamina K

Aceasta vitamina este necesara in primul rand pentru coagularea sangelui. Cea mai bogata sursa de vitamina K sunt ficatul, care este folosit pentru a pregati preparate din aceasta vitamina.
Vitamina PP (nicotinamida sau factorul antipelagros). Vitamina PP din punct de vedere chimic este amida acidului nicotinic (nicotinamida).
Are un rol esenţial în procesele de oxidări celulare. Carenţa în această vitamină produce pelagra ( de la lat. „pellis” = piele şi „aegra” = bolnavă ). Simptomele caracteristice ale acestei boli sunt erupţii cutanate caracteristice, precedate de tulburări funcţionale: astenie, indigestie, diaree, tulburări psihice (demenţă); pelagra este răspândită acolo unde populaţia se hrăneşte cu mălai alterat; 50-500 mg de vitamina PP face sa dispară fenomenele şi leziunile caracteristice pelagrei în câteva zile.
Produsele alimentare cele mai bogate în vitamina PP sunt drojdia de bere, tărâţele, embrionii de grâu şi organele interne ale animalelor (ficatul, rinichii).







  Sursa : www.referat.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu